Начин на приготвяне
Постните пълнени домати с ориз на фурна са много питателни, здравословни и вкусни. Ако ви се хапва нещо постно, идеалният избор е просто да си ги приготвите и да си оближете пръстите!
Измиваме добре доматите и издълбаваме сърцевината им. Поръсваме ги с по 1-2 щипки сол, обръщаме ги за кратко, за да се отцеди водата. Започваме с приготвянето на плънката. Наситняваме лука и чесъна, след което ги запържваме в тиган със зехтина.
Рендосваме и морковите на едро ренде и прибавяме и тях към сместа. След което добавяме измитият ориз, който също запържваме за кратко, както и чубрицата или ригана по избор. После изсипваме вътре в тигана доматения концентрат и сърцевината от издълбаните домати, като прибавяме малко сол на вкус.
Когато течността изври, наливаме около 300 мл вода и оставяме на котлона да къкри, докато оризът абсорбира течността и набъбне.
Прибавяме и наситнения магданоз. Когато сместа е готова, започваме с пълненето на доматите. След като ги напълним, ги поливаме го отгоре с малко зехтин и ги слагаме да се пекат за около 30 минути, в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Сервираме доматите с ориз топли и украсяваме отгоре с останалият магданоз. Вкусотия от постната кухня, която ще ви очарова!