Слепени сладки за начинаещи

10/07/2019
"Признаваме си, че се преструваме за трети път на начинаещи, за да имаме повод отново да приготвим тези слепени сладки "
Приготвяне25 мин.
Готвене12 мин.
Общо37 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 020
  • Преглеждания за месеца1020
  • Преглеждания за седмицата37
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • брашно - 270 г + за поръсване и доизмесване
  • белтъци - 2 бр.
  • захар - 110 г
  • ванилова захар - 10 г
  • лимонова кора - 1 с.л. настъргана, само жълтата част
  • масло - 100 г меко
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • черен шоколад - 80 г
  • течна сметана - 3 - 4 с.л.сладкарска
  • масло - 12 г
  • сладко - по желание (гъсто и лепкаво)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пресейте брашното с бакпулвера в купа. Към него сложете леко разбитите със захарта белтъци (не трябва да стават на сняг). Добавете маслото, ваниловата захар и кората от лимон и разбъркайте с дървена лъжица.

2. Прехвърлете тестото на набрашнен плот и ръснете още малко брашно, ако е твърде меко, но само толкова, колкото е нужно, за да не ви лепне по пръстите и плота. Оформете тестото на топка и приберете в хладилник за 1 час, за да стегне.

3. От втвърденото тесто откъсвайте парченца с големината на орех. Овалвайте на топче и спкесквайте на тънка бисквита (тя впоследствие ще бухне). Отгоре може да притиснете с вилица за по-красив вид.

4. Подреждайте сладките в тавичка, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга. Ще ви излезнат 3 тави от стандартните на всяка фурна. Печете всяка доза по 10-12 минути или до светло-златист загар.

5. Оставете сладките да изстинат и когато това се случи, разтопете шоколада с маслото и част от сметаната на водна баня или много слаб котлон в метален съд с дебело дъно. Мляко слагайте толкова, че да получите гъста и лепкава консистенция.

6. Слагайте върху една сладка от долната част по лъжичка шоколад и слепвайте с друга сладка. Подредете ги върху кухненска хартия или алуминиево фолио.

7. Шоколадът, който ви остане, разредете с още сметана, за да стане по-течен, ако е нужно си добавете повече от указаното количество. С него поръсете слепените сладки и оставете така за 1-2 часа, за да стегне добре.

Вместо шоколад, за слепването може да използвате сладко по избор, но при единственото условие то да е гъсто и лепкаво. Друг много добър вариант е да слепите сладките с дулсе де лече, става страхотно!

* Ако не се консумират същия ден сладките е добре да се съхраняват в затворен съд, за да не се втвърдяват прекалено. Лятото, когато е много топло, прибирайте в хладилник в добре херметизиран съд, заради шоколада, за да не се размеква. Хубаво е да не ги подреждате една върху друга, ако шоколадът отгоре не е достатъчно втвърден.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар