Начин на приготвяне
Пресейте брашното с бакпулвера в купа. Към него сложете леко разбитите със захарта белтъци (не трябва да стават на сняг). Добавете маслото, ваниловата захар и кората от лимон и разбъркайте с дървена лъжица.
Прехвърлете тестото на набрашнен плот и ръснете още малко брашно, ако е твърде меко, но само толкова, колкото е нужно, за да не ви лепне по пръстите и плота. Оформете тестото на топка и приберете в хладилник за 1 час, за да стегне.
От втвърденото тесто откъсвайте парченца с големината на орех. Овалвайте на топче и спкесквайте на тънка бисквита (тя впоследствие ще бухне). Отгоре може да притиснете с вилица за по-красив вид.
Подреждайте сладките в тавичка, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга. Ще ви излезнат 3 тави от стандартните на всяка фурна. Печете всяка доза по 10-12 минути или до светло-златист загар.
Оставете сладките да изстинат и когато това се случи, разтопете шоколада с маслото и част от сметаната на водна баня или много слаб котлон в метален съд с дебело дъно. Мляко слагайте толкова, че да получите гъста и лепкава консистенция.
Слагайте върху една сладка от долната част по лъжичка шоколад и слепвайте с друга сладка. Подредете ги върху кухненска хартия или алуминиево фолио.
Шоколадът, който ви остане, разредете с още сметана, за да стане по-течен, ако е нужно си добавете повече от указаното количество. С него поръсете слепените сладки и оставете така за 1-2 часа, за да стегне добре.
Вместо шоколад, за слепването може да използвате сладко по избор, но при единственото условие то да е гъсто и лепкаво. Друг много добър вариант е да слепите сладките с дулсе де лече, става страхотно!
* Ако не се консумират същия ден сладките е добре да се съхраняват в затворен съд, за да не се втвърдяват прекалено. Лятото, когато е много топло, прибирайте в хладилник в добре херметизиран съд, заради шоколада, за да не се размеква. Хубаво е да не ги подреждате една върху друга, ако шоколадът отгоре не е достатъчно втвърден.