Начин на приготвяне
В купа се смесва картофеното нишесте с картофеното сухо пюре, настърганото на ситно ренде сирене и солта, разбъркват се с телена бъркалка.
Прибавя се водата на порции, като се внимава сместа да не стане прекалено мокра, да бъде такава, че да може да се задържа в ръката.
Трябва да се има предвид, че сместа приема малко бавно течността, затова се разбърква с лъжица по дълго време, докато поеме цялата добавена течност, следва нова порция вода.
От готовото картофено тесто се откъсват равно по размер топчета. Може да се ползва малка сладоледена лъжица за удобство.
Сгорещява се олиото до 170-180 градуса. Пускат се картофените топки, изпържват се от едната страна и внимателно се обръщат и от другата.
Изваждат се с решетъчна лъжица и се поставят върху домакинска хартия, за да абсорбира излишната мазнина.
Картофените топчета са готови. Може да се поднесат като гарнитура, поднесох ги към Шведските кюфтенца на фурна, или самостоятелно. Много подходящи са за парти, вкусни са както топли, така и студени.
Източник: Fatto in casa da Benedetta