Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Картофена супа»Велинградска картофена чорба

Велинградска картофена чорба

Велинградска картофена чорба
Снимка: Илиана Първанова
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Един истински лакомник ще отиде до СПА столицата на Балканите само за да опита вкусна картофена чорба"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг или 6 бр.
  • моркови от градината - 2 бр.
  • лук - 1 глава или няколко балушки
  • масло - 2 - 3 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. равна
  • копър - 3 щипки
  • чубрица - 3 щипки
  • целина - 3 щипки
  • куркума - 1 щипка, пожелание
  • хималайска сол - 1 и 1/2 ч.л. фина
  • вода - около 1. 8 л
  • яйце - 1 бр.
  • кисело мляко - 6 - 7 с.л. или половин кофичка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка сгорещяваме краве маслото и в него задушаваме 3 минути рендосаните на ситно ренде моркови и нарязания на ситно лук.

Заливаме ги с около 2 литра гореща вода сгрята от електрическата кана. Веднага след това сипваме рендосаните на едро ренде картофи.

Подправяме с хималайската сол, черния пипер, чубрицата, сушените копър връхчета, целината и щипка куркума пожелание.

Оставяме да се вари с капак още 20 минути.

През това време си приготвяме застройката. В отделна купичка чукваме 1 яйчице и го разбъркваме, добавяме и половин кофичка кисело мляко и отночо разбъркваме.

За да изравним температурите сипваме бавно към сместа 2-3 черпака от супата и разбъркваме в купичката, а след я изсипваме внимателно в супата, като бъркаме непрестанно. След като застроим супата изключваме котлона. Готово!

Поднасяме картофената чорба, поръсена с пресен наситно нарязан магданоз.

Една българска чорба, изпълнена с наситен вкус и аромат на подправки от градината - традиционна за региона на Велинград, където картофите са на почит!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: