Задушени тиквички с домати и чесън

16/07/2019
"Постна лятна гозба, която в топлите месеци е чест гост на трапезата ни "
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 772
  • Преглеждания за месеца348
  • Преглеждания за седмицата33
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • тиквички - 2 бр. (600 г)
  • домати - 500 г
  • лук - 1 глава, 200 г
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • чушки - 2 бр. около 100 г (зелени)
  • пюре от чушки - 50 г (или една червена чушка )
  • олио - 70 г или зехтин
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
  • мащерка - 1 ч.л. пълна
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Нарежете тиквичките на кубчета, без да ги белите. Хубаво е да са млади и без семки и твърде мека сърцевина. Ако е такава я издълбайте с лъжица преди да нарежете.

2. Накълцайте лука на ситно и го запържете за 2-3 минути в загрятото на умерен огън олио.

Добавете зелените чушки и червената, в случай че ползвате такава вместо пиперково пюре.

3. Сложете тиквичките, скилидките чесън, нарязани на кръгчета, сол и подправките и задушете за 10 минути.

4. Прибавете доматите - обелени и нарязани на кубчета. По желание може и да ги смелите или настържете. Сложете и захарта и още малко сол ако прецените, както и пиперковото пюре ако не сте сложили червена чушка преди това.Гответе под капак 20 минути.

5. Готовото ястие поднесете с пържени зелени чушки, яйца на очи, месо или наденица, или самостоятелно.

Добър апетит!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар