Начин на приготвяне
Измийте и подсушете с кухненска хартия двете пуешки филета. Изрежете, ако има по тях тлъстинки или жилички, и натъркайте със зехтин, розмарин и черен пипер.
Загрейте тиган с незалепващо дъно и малко зехтин на силен огън - една степен под максималната.
Запечатайте по минутка от двете страни пуешките филета. Трябва да добият златиста коричка.
Намалете котлона на умерен и продължете да ги готвите, като захлупите тигана с капак, за да се сготвят по-бързо и равномерно. Обръщайте ги, за да не загарят, но не прекалявайте и след всяко отново захлупвайте с капака - 2 обръщания са достатъчни за около 5-6 минути, за да е готово филето.
Ако обаче е по-дебеличко и тумбесто, трябва да направите прорези по повърхността на едната или двете страни на месото и да полееете с още малко зехтин, който да стигне и до вътрешността на филетата и да ги сготви.
Извадете месото и оставете всяко филе в плато за сервиране.
В същия тиган при мазнината сложете боровинките с лъжица захар и лимоновия сок. Когато омекнат и пуснат сока си налейте виното, сложете сол на вкус и гответе на умерен огън докато се редуцира сосът. Става бързо, затова не се тревожете, няма да изстинат филетата през това време.
Полейте със боровинковия сос пуешките филета и поръсете със едра люспеста сол (ползвайте марката Maldon, придава страхотен вкус на всяко месо).
Добър апетит!
* По този начин филетата стават много крехки и сочни, а сладко- кисело- соленият сос ги прави вълшебни, пропива през порите на месото и придава интересен красив цвят.