Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Запържено патешко филе с боровинков сос

Запържено патешко филе с боровинков сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Запържено патешко филе с боровинков сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Не е нужно да сте Мастър Щеф, за да приготвите великолепно патешко - вижте как се прави"

Необходими Продукти

  • патешко филе - 2 бр. големи филета с кожа (400 г всяко)
  • розмарин - 2 - 3 с.л. сух
  • черен пипер - за натъркване на месото
  • сол
  • боровинков сироп - 200 мл
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Срежете кожата на филетата, без да стигате до месото, правейки ромбоидни прорези.

Натъркайте с черен пипер, розмарин и сол (сол само от страната на кожата, така ще спомогне за по- бързото разтопяване на подкожната мазнина).

Сложете месото в нагорещен на силен огън тиган с кожата надолу и гответе до златист загар. Маста, която изпуска, отмахвайте, поне по-голямата част от нея. Тя може да ви послужи за други ястия, картофките с нея стават божествени.

Обърнете и запечатайте филетата и от другата страна до златисто. Извадете, завийте във алуминиево фолио и оставете да изстинат.

Боровинковия сироп сипете в същия тиган при малко от патешкатата мас и изчакайте да се редуцира леко, при непрестанно бъркане. Ако сиропчето ви е рядко може да сгъстите с много малко натурално нишесте. Посолете на вкус и отстранете от огъня.

Полуготовите и вече изстинали филета нарежете на филийки с помощта на много остър нож, който да реже месото като масло, а не да го накъсва.

Оваляйте всяко парченце в брашно, изтръсквайки излишното количество и изпържете в сгорещено олио за кратко от двете страни всяка филийка.

Поднесете патешкото горещо в компания на боровинковия сос и свежа салата.

Посолете с едра или нормална сол точно преди момента на сервиране.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: