Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с орехи и канела

Баклава с орехи и канела

Баклава с орехи и канела
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Защото детайлите винаги са от значение, добавихме към любимата баклава и малко канела - резултатът е зашеметяващ"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 8 листа
  • олио - 150 мл за намазване
  • орехи - 150 г смлени
  • галета - 2 с.л.
  • канела - 1 ч.л. равна
  • сироп
  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • ванилия
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварява се първо сиропът от вода, захар, ванилия за 5 минути и оставяме да се охлади. Смесват се смлени орехи, галета и канела.

Взема се една кора и с четка се намазва с олио само половината кора. Прегъва се на две през средата и намазваме отгоре с още мазнина.

Поръсва се с ореховата плънка и с тънка точилка се навива на руло. Двата края се събират в средата и изваждаме рулото.

Нареждат се в тава така оформените баклавички, една до друга. Отгоре се намазва с олио и печем в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване около 25 минути.

Изважда се и заливаме с охладения захарен сироп. Оставя се на хладно за 12 часа да попие.

После се нарязва на парчета и сервираме. Чудесна и за празник и за делник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: