Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Моята сполучлива шоколадова торта

Моята сполучлива шоколадова торта

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Моята сполучлива шоколадова торта10 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10
"Ако на въпроса Искате ли още торта, ви отговорят Ъхъм с пълна уста, значи тортата е повече от сполучлива"

Необходими Продукти

  • Шоколадов меренг
  • захар - 120 г
  • пудра захар - 100 г
  • какао - 15 г на прах 100 % натурално
  • белтъци - 4 бр. от яйца размер XL
  • лимонов сок - 4 капки
  • сол - 1 щипка
  • Мус/Ганаш
  • желатин - 2 листа (около 6 г.)
  • шоколад - 200 г черен, 70% какао
  • жълтъци - 4 бр. от яйца XL
  • сметана - 250 г сладкарска, неподсладена, течна, 35% масленост
  • ванилова захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За шоколадовия меренг пуснете фурната да се загрява до 130 градуса. Пригответе си следните неща:

- Две широки тави, покрити с хартия за печене, леко намазнена;

- Пош с кръгъл, гладък накрайник с приблизителен диаметър 5 мм.

В голяма купа пресейте какаото заедно с 20 г от пудрата захар. Останалата пудра смесете с кристалната захар в отделен съд.

Разбийте белтъците в съвършено сух съд заедно с капките лимонов сок и щипка сол. Когато станат на сняг, започнете да добавяте лъжица по лъжица захарта при непрестанно разбиване, докато получите гладък и плътен меренг.

Сипете меренга в купата при какаото и с плавни движения от долу нагоре смесете до хомогенност. Използвайте за целта силиконова шпатула.

Сложете шоколадовият меренг в приготвения пош. Работете бързо, за да не спада, защото е много деликатен и от какаото губи от плътността си много бързо.

Шприцовайте върху хартията за печене в едната тавичка - кръгли плътни дискове с диаметър 16-18 см., това ще са блатовете. В другата тавичка направете малки кръгчета или бастунчета (на разстояние едно от друго), които ще ни послужат за украса на тортата.

Пъхнете тавите една под друга в загрятата фурна и веднага намалете температурата на 110 градуса. Сушете 1 час, а после на изключена фурна още 2 часа. Може и леко да открехнете вратичката след първите 30 минути.

За муса - ганаш настържете черния шоколад или го пуснете да се смели в блендер, тъй като стъргането е доста трудоемко.

Разбийте жълтъците и прибавете към тях прясното мляко и ваниловата захар. Сложете на водна баня при ниска до умерена температура и разбивайте с телена бъркалка 5 минути или до сгъстяване.

През това време хидратирайте желатина в студена вода и щом е готов жълтъчният крем, добавете желатина към него. Прибавете и настъргания шоколад и хубаво разбъркайте, за да се разтопи и хомогенизира крема. Дръпнете от водната баня и оставете да изстине.

Разбийте сметаната до кремообразност, без да прекалявате и чакате да стане пухкава, защото впоследствие има риск да се пресече.

Сипете кремообразната сметана при изстиналия шоколадов ганаш и с деликатни движения смесете до получаване на пухкав еднороден мус.

Върху поднос за торта или плоска чиния поставете единия от дисковете от шоколадов меренг. Отгоре сложете от крема обилно. Последвайте от втория диск, пак крем и накрая завършете поставяйки третия. Върху него и по страните на тортата разпределете останалия крем и загладете.

По стените залепете кръгчетата или бастунчета от шоколадов меренг и колкото ви останат натрошете върху тортата.

Оставете в хладилник да се стегне, преди да нарежете и поднесете.

Бележка: От престоя в хладилник блатовете от меренг ще омекнат и дори разтопят леко, но това е целта.

Опитайте тази невероятна сполучлива шоколадова торта, с богат аромат и нежна текстура.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Кристина Черникова
Кристина Черникова
Много съблазнителна торта!
19.07.2019 10:49
2