Начин на приготвяне
За шоколадовия меренг пуснете фурната да се загрява до 130 градуса. Пригответе си следните неща:
- Две широки тави, покрити с хартия за печене, леко намазнена;
- Пош с кръгъл, гладък накрайник с приблизителен диаметър 5 мм.
В голяма купа пресейте какаото заедно с 20 г от пудрата захар. Останалата пудра смесете с кристалната захар в отделен съд.
Разбийте белтъците в съвършено сух съд заедно с капките лимонов сок и щипка сол. Когато станат на сняг, започнете да добавяте лъжица по лъжица захарта при непрестанно разбиване, докато получите гладък и плътен меренг.
Сипете меренга в купата при какаото и с плавни движения от долу нагоре смесете до хомогенност. Използвайте за целта силиконова шпатула.
Сложете шоколадовият меренг в приготвения пош. Работете бързо, за да не спада, защото е много деликатен и от какаото губи от плътността си много бързо.
Шприцовайте върху хартията за печене в едната тавичка - кръгли плътни дискове с диаметър 16-18 см., това ще са блатовете. В другата тавичка направете малки кръгчета или бастунчета (на разстояние едно от друго), които ще ни послужат за украса на тортата.
Пъхнете тавите една под друга в загрятата фурна и веднага намалете температурата на 110 градуса. Сушете 1 час, а после на изключена фурна още 2 часа. Може и леко да открехнете вратичката след първите 30 минути.
За муса - ганаш настържете черния шоколад или го пуснете да се смели в блендер, тъй като стъргането е доста трудоемко.
Разбийте жълтъците и прибавете към тях прясното мляко и ваниловата захар. Сложете на водна баня при ниска до умерена температура и разбивайте с телена бъркалка 5 минути или до сгъстяване.
През това време хидратирайте желатина в студена вода и щом е готов жълтъчният крем, добавете желатина към него. Прибавете и настъргания шоколад и хубаво разбъркайте, за да се разтопи и хомогенизира крема. Дръпнете от водната баня и оставете да изстине.
Разбийте сметаната до кремообразност, без да прекалявате и чакате да стане пухкава, защото впоследствие има риск да се пресече.
Сипете кремообразната сметана при изстиналия шоколадов ганаш и с деликатни движения смесете до получаване на пухкав еднороден мус.
Върху поднос за торта или плоска чиния поставете единия от дисковете от шоколадов меренг. Отгоре сложете от крема обилно. Последвайте от втория диск, пак крем и накрая завършете поставяйки третия. Върху него и по страните на тортата разпределете останалия крем и загладете.
По стените залепете кръгчетата или бастунчета от шоколадов меренг и колкото ви останат натрошете върху тортата.
Оставете в хладилник да се стегне, преди да нарежете и поднесете.
Бележка: От престоя в хладилник блатовете от меренг ще омекнат и дори разтопят леко, но това е целта.
Опитайте тази невероятна сполучлива шоколадова торта, с богат аромат и нежна текстура.
Да ви е сладко!
Коментари