Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Кускус от спелта с доматен сос и малки кюфтенца

Кускус от спелта с доматен сос и малки кюфтенца

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Кускус от спелта с доматен сос и малки кюфтенца
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
17/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Сочни кюфтенца върху канапе от спелта - ето какво ще се хапва днес"

Необходими Продукти

  • кускус - 250 г (от спелта)
  • вода - 250 мл
  • сол - 1 ч л.
  • олио - 1 с.л.
  • масло - 2 - 3 с.л.
  • за доматения сос
  • домати - 500 г (консервирани)
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • кайма - 400 г
  • хляб - 1 филия
  • прясно мляко - 100 мл
  • сол
  • кимион
  • кориандър
  • черен пипер
  • босилек
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете филията хляб в малко прясно мляко.

След това отделете корите и изстискайте. Натрошете я и прибавете към каймата. Добавете кимион, стрит кориандър, сол на вкус и объркайте каймата. Приберете в хладилник за 30 минути.

Нарежете лука на ситно, а моркова настържете на едро ренде. Загрейте зехтина и ги задушете в него, заедно с малко вода. Щом лука омекне добавете доматите. Добре е да използвате нарязани обелени домати. Прибавете малко захар, нарязания чесън и босилек. Оставете на котлона за кратко.

От каймата оформете малки кюфтенца. Добавете ги към доматения сос и гответе на слаб котлон за 12-15 минути.

В тенджера сложете 250 мл вода, 1 ч л. сол и 1 с.л. олио и оставете да заври. Махнете от котлона и прибавете кускуса от спелта.

Разбъркайте и похлупете съда, за да се абсорбира водата за 2-3 минути. Накрая добавете 2-3 с.л масло и разбъркайте с вилица, за да се отделят зрънцата.

Сервирайте ястието топло с листенца пресен босилек.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: