Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца в доматен сос (Polpettone)

Кюфтенца в доматен сос (Polpettone)

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Кюфтенца в доматен сос (Polpettone)
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 3
04/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Е, щом искате кюфтенцата да са сочни, то ги направете точно така - с доматен сос"

Необходими Продукти

  • за кюфтетата
  • кайма - 500 г телешка
  • галета - 140 г
  • чесън - 3 скилидки
  • яйце - 1 бр.
  • мляко - 3 с.л.
  • сос уорчестър - 2 ч.л.
  • риган - 1 ч.л. сух смес с босилек
  • сол - 1/2 ч.л.
  • за соса
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • доматен сос - 400 мл
  • зеленчуков бульон - 400 мл
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • за отгоре
  • пармезан - 100 г
  • кашкавал - 30 г
  • магданоз - 2 с.л. нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете всички продукти кюфтетата. Омесете добре сместа. Разделете я на 8 еднакви парчета и оформете кръгли топки.

Нарежете лука и чесъна за соса на дребно.

Загрейте олиото на умерена температура в дълбок тиган на котлона. Запържете лука и чесъна за около 3 мин до омекване. Добавете доматения сос, бульона, доматеното пюре и захарта.

Ако използвате кубче бульон, не е необходимо да добавяте сол, тъй като готовите бульони са доста солени. Оставете соса да заври, намалете температурата и оставете да поври за около 15 мин, докато леко се сгъсти.

Отстранете от котлона, охладете за около 5 мин и пасирайте или блендирайте до гладък сос.

Намажете подходяща дълбока тава с малко олио. Подредете кюфтетата. Сипете доматения сос около тях и запечете в предварително загрята фурна за 30 мин. На 15-тата мин обърнете кюфтетата веднъж.

Сервирайте кюфтетата с доматен сос горещи, като поръсите с настърган кашкавал, пармезан и нарязан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: