Начин на приготвяне
Този сладкиш има 200-годишна история. Създаден от френския сладкар Луи Дюран в 1891 год. в чест на първия велосипеден маратон Париж-Брест с пробег 1200 км. Кръглата форма на сладкиша символизира велосипедно колело. Всъщност си е един голям еклер с крем!
В тенджерка излейте водата и прясното мляко, добавете кравето масло и щипка сол. Сложете съда на котлона и когато течноста заври изсипете брашното наведнъж. Бъркайте докато тестото се отдели от стените на съда и стане на топка.
Отстранете съда от котлона, изчакайте 5 мин. и прибавете едно след друго яйцата като бъркате енергично с дървена лъжица докато сместа се хомогенизира добре.
Върху парче хартия за печене очертайте кръг с диаметър 15 см. Сложете тестото в шприц за сладкиши и очертайте дебел около 3 см. кръг по вътрешната част на очертанието. Поръсете тестото с филирани бадеми.
Изпечете сладкиша на 180 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25-30 мин. Извадете от фурната и охладете на решетка.
За млечния крем разбийте в тенджерка двате жълтъка със захарта, добавете брашното и ванилията и излейте млякото. Сложете съда на котлона и бъркайте докато кремът се сгъсти. Охладете.
Разбийте омекналото на стайна температура краве масло с пудрата захар до гладък крем. Към него на порции като разбивате с миксер добавете охладения млечен крем.
С остър нож разрежете големия еклер хоризонтално. Напълнете долната половина с помощта на шприц с крема. Захлупете с другата половинка. Поръсете с пудра захар готовия сладкиш Париж-Брест!