Мусака от патладжани в гювечета

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Иноватор
372
60
420
2
18/07/2019
"Тържествено обещаваме мусаката за напред само в гювечета да я правим - много е вкусна!"
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 887
  • Преглеждания за месеца30
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете патладжаните на кръгчета. Изпечете ги на грил тиган. Посолете и овкусете със сол и струйка зехтин.

В тиган загрейте 1 к.ч. зехтин. Запържете ситно нарязания лук и скилидката чесън. Прибавете размитата с малко вода кайма. Пържете, докато каймата смени цвета си. Изсипете доматеното пюре, овкусете с щипка майорана и черен пипер. Гответе соса 15-20 мин.

На дъното на всяко гювече сложете 2 с.л. сос, наредете кръгчета патладжан и отново от соса. Продължете така, докато направите поне 4 реда патладжани.

За бешамела в малка тенджерка разтопете кравето масло, изсипете брашното и запържете за кратко. Излейте студеното прясно мляко, овкусете със сол и започнете да бъркате с телена бъркалка, докато бешамелът се сгъсти до консистенция на боза. Отдръпнете от котлона, овкусете с настъргано индийско орехче. Залейте всяко гювече с бешамела. Поръсете с настърган пармезан.

Изпечете мусаката в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 25-30 мин.

Поднесете мусаката с патладжан в гювече топла.

Забележка: Патладжанът може да се изпържи, аз избрах по-лекия вариант!

Източник на рецептата е италианското кулинарно списание Cucinare bene.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ivana Krasteva-Pieroni
Ivana Krasteva-Pieroni
18.01.2020 12:50
Благодаря, Диляна! Ястието е много вкусно! :)
0
0
Диляна
Диляна
17.01.2020 19:54
Страхотна рецепта
0
0