Начин на приготвяне
Нарежете патладжаните на кръгчета. Изпечете ги на грил тиган. Посолете и овкусете със сол и струйка зехтин.
В тиган загрейте 1 к.ч. зехтин. Запържете ситно нарязания лук и скилидката чесън. Прибавете размитата с малко вода кайма. Пържете, докато каймата смени цвета си. Изсипете доматеното пюре, овкусете с щипка майорана и черен пипер. Гответе соса 15-20 мин.
На дъното на всяко гювече сложете 2 с.л. сос, наредете кръгчета патладжан и отново от соса. Продължете така, докато направите поне 4 реда патладжани.
За бешамела в малка тенджерка разтопете кравето масло, изсипете брашното и запържете за кратко. Излейте студеното прясно мляко, овкусете със сол и започнете да бъркате с телена бъркалка, докато бешамелът се сгъсти до консистенция на боза. Отдръпнете от котлона, овкусете с настъргано индийско орехче. Залейте всяко гювече с бешамела. Поръсете с настърган пармезан.
Изпечете мусаката в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 25-30 мин.
Поднесете мусаката с патладжан в гювече топла.
Забележка: Патладжанът може да се изпържи, аз избрах по-лекия вариант!
Източник на рецептата е италианското кулинарно списание Cucinare bene.
Коментари