Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Разкошно кремообразно ризото със сирена

Разкошно кремообразно ризото със сирена

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Разкошно кремообразно ризото със сирена
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Вижте как с наша помощ да станете истински майстори на ризотото"

Необходими Продукти

  • ориз - 320 г Арборио или друг кръглозърнест сорт
  • шалот - 50 г
  • масло - 25 г
  • зехтин - 15 г
  • бяло вино - 60 - 70 мл
  • вода - около 800 мл гореща
  • сол - на вкус
  • рикота - 50 г изцедена
  • ементал - 50 г
  • чедър - 50 г
  • моцарела - 60 г прясна
  • пармезан - 30 г + за поръсване
  • горгонзола - 30 г (По желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете за 3 минути накълцаният лук шалот в загретите на умерен огън масло и зехтин.

Сипете ориза и също го запържете за 3 минути, като разбърквате периодично.

Налейте виното и оставете за 1 минута да се изпари алкохолът, след това сипете топлата вода на 2-3 пъти при непрестанно разбъркване. Докато едната част вода не се поеме от ориза, не наливайте следващата. Този процес трае 13-15 минути.

Сложете сирената - рикота (изцедена), моцарела (накъсана), а твърдите сирена на малки парченца или настъргани.

Бъркайте 3-4 минути на слаб до умерен огън и веднага разсипете ризотото в порционни чинии. Поръсете с пармезан на люспи и поднесете.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: