Начин на приготвяне
За зеленчуковия бульон:
Лукът се почиства и измива. Нарязва се на четири и се слага в тенджера за варене.
Морковите се обелват, измиват и нарязват на едро. Прибавят се към лука.
Листата се измиват и накъсват на две части. Прибавят се в тенджерата.
Посоляват се с морската сол.
Зеленчуците се заливат с 2.5 литра вода. Варят се на слаб огън 90 Мин., след което бульонът се прецежда.
За ризотото:
Лукът се почиства и измива много добре. Нарязва се на ситно и се слага в дълбок тиган.
Прибавя се 2 с.л. масло.
Лукът се задушава под капак на слаб огън, като се разбърква периодично и се внимава да не започне да загаря и променя цвета.
След като лукът се задуши, се прибавя оризът, без да се мие.
Разбърква се, докато оризът за ризото стане леко прозрачен.
Прибавя се 1 черпак от горещия зеленчуков бульон и се разбърква много добре.
Прибавя се виното, като след като оризът поеме течността, се прибавя на части от зеленчуковия бульона. Не се прибавя целият бульон, за да може оризът постепенно да абсорбира течността за класическото ризото.
След като последната част от бульона в почти абсорбиран, се прибавя останалото масло и миксът от твърдите сирена.
Разбърква се много добре 5 мин, след което се сваля от котлона.
Тиганът се оставя върху дървена дъска за 5 мин, като се разбърква периодично ризото с твърди сирена.
Сервира се топло ризото със сирена.