Начин на приготвяне
Почистете много добре шкембето и го измийте. Сварете до готовност - най-добре в тенджера под налягане. След това го прецедете и нарежете на дребни парченца.
В тенджера настържете лука и скилидките чесън на ситно ренде. Прибавете прясното мляко, водата и телешкия бульон. Сложете да заври и гответе 10-15 минути на слаб котлон.
Прибавете шкембето, сол и черен пипер на вкус. Може да добавите и една чаша от бульона, в който е вряло шкембето. Аз лично не го предпочитам. Въпрос на вкус е. Гответе още 10 минути.
В сух тиган сложете брашното и го запечете за кратко, като бъркате непрекъснато. Щом промени цвета си го отстранете от котлона и оставете да се охлади.
Обикновенно препичам по-голямо количество и го съхранявам в сух буркан. Така винаги имам за моментите, когато ми потрябва.
В касерола сложете маслото и олиото. Прибавете брашното и червения пипер. Запържете за кратко.
Прибавете ги към шкембето, като бъркате непрекъснато, за да не се образува бучици. Гответе още 10 минути.
Нарежете на много ситно 3-4 скилидки чесън и добавете оцет.
Поднесете шкембе чорбата топла, подправена с чесън и поръсена с лют червен пипер.
Добър апетит!
Коментари
Модификациите по избор са:
Варя шкембето часове по-рано в тенджера под налягане за 25 минути. След като изстине го режа и досготвям.
Лукът го слагам цял, пуска си соковете, но главата я вадя и не присъства в крайния вариант