Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Плоска содена питка с масло

Плоска содена питка с масло

Плоска содена питка с масло
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
22/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Понякога парче топла содена питка с масълце е точно това, от което имаме нужда"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 400 г
  • брашно - 200 г бяло
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • масло - 70 г
  • вода - 1 1/2 ч.ч. хладка
  • оцет - 1 с.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете брашното. Оформете кладенче в средата. Добавете захарта и солта.

Угасете содата бикарбонат в оцета и я добавете към брашното.

Налейте на тънка струйка водата. Замесете меко тесто. Ако е необходимо добавете още брашно за доомесване на тестото.

Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете да се отпусне.

Готовото тесто премесете, като добавяте маслото постепенно, до привършването му.

Оформете питката и я сложете в тава с незалепващо покритие. Покрийте отново питката и оставете за около 20 минути.

Повърхността на содената питка надупчете с вилица.

Изпечете до кафеникаво-златист загар.

Поднесете с ароматна чубрица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: