Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Прясна содена питка

Прясна содена питка

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Прясна содена питка
Снимка: Monika Ivanova
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
1 бр.

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 4 ч.ч.
  • зехтин - 1 к.ч.
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 к.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1 кофичка, нискомаслено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сода се смесва с киселото мляко. Брашното се пресява в дълбок съд, след което се прави кладенче. В него се изсипват горната смес, подправките и зехтинът.

Следва продължително бъркане и замесване на тесто. Меси се с набрашнени и леко намазнени ръце. След това тестото се разделя на 7 части, които се оформят като топчета.

Подреждат се едно до друго в намаслена кръгла тава. Напръскват се с вода и питка се оставя да се пече около 40 минути в загрята на 180 фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: