Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Кюфтета»Сочни кюфтета от кълцано месо на скара

Сочни кюфтета от кълцано месо на скара

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Сочни кюфтета от кълцано месо на скара
Снимка: Зори
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Какво лято ще е, ако поне веднъж не сте се събрали с приятели на сочни кюфтенца от кълцано месо"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 800 г (от обезкостен джолан)
  • сланина - 200 г прясна (без кожа)
  • сол - 25 г
  • черен пипер - 5 - 10 г
  • кимион - 5 г
  • люти чушки - 2 бр. червени
  • люти чушки - 2 бр. зелени
  • лук - 1 глава
  • газирана вода - 100 - 200 мл ледена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Джоланът се обезкостява и месото се скълцва със сатър на много дребно. Сланината трябва да е много прясна, не солена, също се накълцва на ситно.

Прехвърлят се в дълбока и широка купа и се добавят сол, прясно смлян черен пипер и кимион, почистените от семената и нарязани на много ситно люти чушки и ситно настъргания на ренде кромид лук.

Каймата се омесва в продължение на най-малко 15-20 минути много хубаво, докато побелее и заприлича на тесто, като постепенно се добавя ледена газирана вода.

От каймата се оформят леко сплескани кюфтета с еднакъв грамаж, прехвърлят се в тава, покриват се със стреч фолио и се прибират в хладилника за едно денонощие (24 часа), като е добре тавата да се сложи в по-студената чест на хладилника, например под камерата.

След това кюфтетата се изпичат върху барбекю или електрическа скара.

Скарата трябва задължително да е обгоряла и добре загрята. Мазането на скарата може да става както с парче сланинка, така и с нарязан на шайби кромид лук.

Поднасят се с гарнитура по избор - в моя случай с печени на скара слайсове бекон, люти чушки и шайби кромид лук.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: