Начин на приготвяне
Джоланът се обезкостява и месото се скълцва със сатър на много дребно. Сланината трябва да е много прясна, не солена, също се накълцва на ситно.
Прехвърлят се в дълбока и широка купа и се добавят сол, прясно смлян черен пипер и кимион, почистените от семената и нарязани на много ситно люти чушки и ситно настъргания на ренде кромид лук.
Каймата се омесва в продължение на най-малко 15-20 минути много хубаво, докато побелее и заприлича на тесто, като постепенно се добавя ледена газирана вода.
От каймата се оформят леко сплескани кюфтета с еднакъв грамаж, прехвърлят се в тава, покриват се със стреч фолио и се прибират в хладилника за едно денонощие (24 часа), като е добре тавата да се сложи в по-студената чест на хладилника, например под камерата.
След това кюфтетата се изпичат върху барбекю или електрическа скара.
Скарата трябва задължително да е обгоряла и добре загрята. Мазането на скарата може да става както с парче сланинка, така и с нарязан на шайби кромид лук.
Поднасят се с гарнитура по избор - в моя случай с печени на скара слайсове бекон, люти чушки и шайби кромид лук.
Добър апетит!