Начин на приготвяне
В купа сложете каймата, добавете едно яйце, настърганата глава лук, изцедената от водата и разтрошена филия хляб, овкусете с щика риган, магданоз и черен пипер. Омесете каймата добре и оставете в хладилник за 30 мин, докато съставките се обикнат!
В подсолена вряща вода бланширайте спанака за 3 мин. Извадете го в гевгир, изцедете добре от водата и охладете.
Дойде време да изплетем дрешката за рулото. Разгънете двата диска бутертесто. Поставете единия върху парче хартия за печене. Нарежете ги на ленти с ширина 2 см.
От едното руло вдигнете почти догоре всяка четна лента. Вземете лента от другия диск и я сложете хоризонтално. Спуснете вдигнатите ленти и вдигнете нечетните, поставете отново нова лента хоризонтално и спуснете вдигнатите. Така направете, докато изплетете диска.
Ще сложа постъпкови снимки, на които се вижда добре плетенето.
Вдигнете внимателно оплетеното одеалце с хартията и му намерете място в хладилника за 30-40 мин. Това е задължително, в противен случай няма да успеете да покриете рулото!
Охладената кайма разточете на лист хартия за печене. Покрийте я с бланширания спанак. Наредете върху него ленти прошуто и поръсете с малки кубчета скаморца. С помощта на хартията завийте на стегнато руло.
Покрийте внимателно с изплетеното бутертесто. Подгънете отдолу и в двата края добре. Поставете рулото върху хартия за печене в голяма тава.
Разбийте един жълтък с 1 с.л. прясно мляко и намажете с четка бутер тестото. Ако спазвате указанията ми за печене, няма да ви е трудно да изпечете добре рулото.
Загрейте статична фурна на 200°C. Поставете тавата и първите 20 мин печете като наблюдавате внимателно какво става във фурната. Щом видите, че отгоре започва да се изпича, покрийте с алуминиево фолио, намалете фурната на 180°C и продължете печенето още 20 мин.
След като изтекат, намалете фурната на 160°C и продължете с печенето още 30 мин. Изминат ли и тези 30 мин, махнете фолиото, увеличете фурната на 180°C и довършете това историческо печена за още 15-20 мин!
Изпеченото рулото с кайма прехвърлете в подходяща чиния, нарежете на дебели резени и поднесете с гарнитура от печени картофи!
Това плетено бутер руло с кайма е трудно за направа, но си заслужава аплодисментите, които ще получите!