Яхния с телешко и вино

28/07/2019
Приготвяне15 мин.
Готвене95 мин.
Общо110 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 343
  • Преглеждания за месеца71
  • Преглеждания за седмицата63
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • телешко месо - 600 г
  • червено вино - 250 мл
  • бяло вино - 150 мл
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 1 глава 150 г
  • зелена чушка - 1 бр. 80 г
  • целина - 1 стък - 40 г
  • моркови - 2 бр. големи
  • грах - 150 - 200 г замразен
  • домати - 2 бр. не големи
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - 2 с.л. накълцан
  • олио - 4 с.л.
  • кайенски пипер - 1 сухо чушле или повече на вкус
  • телешки бульон - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Нарежете телешкото месо на парчета и го натъркайте с черен пипер и зехтин. Залейте с виното и оставете в хладилник за 1 денонощие.

2. Извадете месото на стайна температура 30 минути, преди да започнете да го готвите.

3. В блендер сложете да се смелят почистените лук, чушка, целина и доматите. Морковите нарежете на дебели кръгчета или парчета.

4. Загрейте олиото и в него запържете всички зеленчуци за 4-5 минути. Сипете месото заедно с виното, сложете сол и червен пипер, натрошеното люто чушле и налейте бульона. Оставете яхнията да къкри на слаб до умерен огън час и половина или докато прецените, че месото е крехко.

Проверявайте и доливайте вода или още телешки бульон, в случай че течността много се редуцира.

5. 15 минути преди да изключите гозбата, сложете замразения грах, за да се сготви.

Поръсете с накълцания магданоз и още сол и черен пипер, ако е нужно.

Захлупете с капак и оставете така за 20 минути, преди да сервирате яхнията с телешко и вино.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар