Шоколадово-ментова торта

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Шоколадово-ментова торта
Снимка: Росица Петрова
2 / 7
28/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Сетивата празнуват, защото имаха честта да опитат от шоколадово-ментовата торта"

Необходими Продукти

  • блат
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 120 г
  • масло - 70 г
  • какао - 20 г
  • брашно - 120 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • шоколадови капки - 50 г
  • захарен сироп
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • захар - 4 - 5 с.л.
  • мента - 1 - 2 стръка листа
  • ментово маслен крем
  • масло - 60 г
  • пудра захар - 140 г
  • ментов сироп - 4 с.л.
  • шоколадов ганаш
  • шоколад - 100 г
  • сметана - 100 мл
  • масло - 20 г
  • за декорация
  • филиран бадем
  • мента - листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с направата на блата за тортата.

Разтопете маслото и добавете към него какаото, като разбъркате добре. Оставете сместа да се охлади за 5 минути.

В купа разбийте с миксер яйцата със захарта до получаване на пухкав крем. Прибавете към тях маслената смес на тънка струя, като бъркате непрекъснато.

Пресейте брашното с бакпулвера и солта.

Започнете да прибавяте от тях на части, като бъркате с шпатула, за да не спадне обемът, до получаване на хомогенна смес. Накрая добавете шоколадовите капки.

Застелете форма със свалящ се борд (20 см) с хартия за печене. Намаслете с малко олио стените и изсипете сместа за блата.

Печете на 180 градуса с вентилатор за 15-18 минути до суха клечка.

Щом блатът е готов, освободете от формата и охладете върху решетка.

След това, ако има неравности, ги изрежете с нож. Може да използвате трохите за декориране на тортата.

През това време си пригответе захарния сироп. Сложете половин чаша вода, 4-5 супени лъжици захар и листата на 1-2 стръка прясна мента. Сварете сиропа за 10 минути. Оставете го за кратко и след това прецедете.

Поставете охладения блат отново във формата, в която сте пекли и го сиропирайте.

Следва направата на ментово-масления крем.

Ползвайте много фина пудра захар или ако не намерите такава, минете през сито, за да се получи фин маслен крем.

Смесете меко масло с пудра захар и разбъркайте с миксер за няколко минути. След това прибавете ментовия сироп и отново разбъркайте, до получаване на гладък крем.

Намажете блата с направения крем и сложете в хладилник за един час.

През това време си пригответе шоколадовия ганаш. Загрейте сметаната до завиране. Махнете от котлона и начупете вътре шоколада. Прибавете и маслото. Оставете за кратко и след това разбъркайте, докато шоколадът и маслото се разтопят напълно и сместа се хомогенизира.

Оставете да се охлади и след това залейте с нея тортата.

Декорирайте шоколадовата торта с филиран бадем и листа прясна мента и върнете в хладилник за още няколко часа.

Получи се много свежа и вкусна шоколадово-ментова торта.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: