Саде Пилаф - ориз за гарнитура по турски

Н.АкифоваН.АкифоваПомощник Готвач11758294
29/07/2019
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 578
  • Преглеждания за месеца553
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • ориз - 1 в.ч. Крина (от всичките марки не става)
  • фиде - 3 с.л
  • топла вода - 3 в.ч.
  • краве масло - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • черен пипер - 5 бр. на зърна
  • пилешки бульон - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е най-типичната гарнитура в Турция. Използва за гарнитура за всички видове меса и манджи и се приготвя по различни начини.

Днес аз ще представя най-обикновения вариант на Саде Пилаф (тел шехрийели пилаф - пилаф с фиде). В Турция никога не готвят само ориз, винаги има и малко добавка като фиде, ерище и други - две лъжици ще е, ама за цвят трябва да има.

Първо, измиваме ориза четири или пет пъти, търкайки с ръце, изцеждаме с гевгир и оставяме водата напълно да се изседи.

В един тиган слагаме малко олио и добавяме три лъжици фиде, запържваме ги, докато станат тъмен на цвят и ги отделяме настрани.

После взимаме тенджера, слагаме вътре масло и малко олио и добавяме ориза, запържваме ориза доста, маслото трябва да бълбука върху ориза около 5-6 минути.

После в купа слагаме три чаши топла вода, вътре във водата слагаме сол и разтваряме един бульон. Добавяме водата с бульона вътре при ориза, добавяме запърженото фиде и черен пипер на зърна и варим така около 5 минути, докато оризът не поеме повечето вода.

След като вече е поел водата, спираме котлона, слагаме отгоре салфетки - около три броя, и затваряме капака на тенджерата и пак завиваме с кърпа.

Така трябва да седи около час, без да се отваря.

След като отворите, разбърквайте турския пилаф и ще видите, че не се слепват зърната.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар