Начин на приготвяне
Тиквичката се нарязва по дължина, осолява се и се оставя да се отцеди. Патладжанът се нарязва на дълго, осолява се и се оставя и той за около 20 минути.
Настъргваме кашкавала и топеното сирене.
Докато чакаме, приготвяме Бешамела, като в тенджера слагаме маслото и като се разтопи, слагаме брашното и го запържваме за около 2 минути, след това добавяме студеното мляко, като бъркаме с телена бъркалка, докато се разтвори брашното добре.След което добавяме двете яйца, сол, черен пипер и индийско орехче.
След като е готов Бешамелът, измиваме тиквичките и патладжана и ги оставяме да се отцедят и те.
Използваме продълговата тавичка, намазняваме я с олио и слагаме от Бешамела отдолу, след това слагаме ред тиквички и отгоре кашкавал и топено сирене и накрая от бешамела, след това ред от шунката и пак кашкавал, но този път слагаме от заквасената сметана половината, като сме я разбили с малко вода, просто да стане на гъст сос.
След това продължаваме да редим ред патладжан, отгоре кашкавал и топено сирене и другата половина от заквасената сметана, след това слагаме шунката, кашкавал отгоре, като оставяме кашкавал и за отгоре.
Накрая слагаме останалия Бешамел и печем лятната лазаня за около 30 минути или докато се получи коричка отгоре.
През това време обелваме и нарязваме на полумесеци доматите. След като се е получи коричка на нашата лазаня, нареждаме доматите отгоре, поръсваме със сол и босилек и накрая слагаме останалия кашкавал.
Връщаме обратно във фурната и дозапичаме, докато се запече кашкавалът.
Изключваме фурната и оставяме нашата вегетарианска лазаня да се охлади.
По-добре е да сервирате лазанята с тиквички, след като е изстинала.
Да ви е сладко!