Начин на приготвяне
Лесно се приготвят, а са пухкави и вкусни само за начинаещи. В купа се разбиват яйцата със захарта, бърка се с телена бъркалка или миксер.
Когато сместа побелее, добавяме олио, течен мед, канела.
Гасим сода за хляб в оцета и когато шупне, се сипва при яйцата.
Разбърква се добре и с брашното се замесва средно меко тесто, но да не лепне. Разделя се на две части и всяка се точи на кора с дебелина 0.5 мм.
С чашка или ринг се изрязват кръгчета с диаметъра е 5 см. Нареждат се тава върху хартия за печене на разстояние.
Фурната е загрята на 180°C, печем меденките само за 10 минути, не ги оставяйте повече - ще станат твърди. Изваждат се от тавата и нареждаме върху решетка.
В касеролка или канче се загрява масло, прясно мляко и начупен черен шоколад.
На слаб огън се разбърква, докато стане гладка смес, и сваляме от котлона. Леко се охлажда, и с четка се намазват всички меденки.
Оставят се да стегне глазурата и хапваме меденки за начинаещи с чай или кафе. Щом аз мога, значи и вие ще можете да ги приготвите.
Успех, заслужават си!