Начин на приготвяне
Обелете картофите и ги настържете на едро ренде. Ако видите, че на дъното на съда има отделена мътна (от скорбялата) течност, я отцедете.
Накълцайте на ситно пресния лук заедно с перцата и смесете с настърганите картофи. Объркайте зеленчуковата смес със зехтина, малко сол и черния пипер и налейте около 2 -3 к.ч. вода.
Разпределете в тавичка и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути, след това извадете и натрошете вътре сиренето и ако е нужно, още мъничко вода, колкото да не загарят картофите и да не слепват по тавата. Не трябва и да прекаляваме с водата, за да не станат на каша.
Допечете за още 10 минутки и опитайте - ако картофените стърготини са станали крехки, не прекалено омекнали, преминаваме към следващата стъпка.
Разбийте яйцата с две три щипки сол и разбъркайте с двата вида мляко. Тази смес сгъстете с около 4-5 с.л. брашно и полейте огретена. Печете до златисто кафява коричка.
Настържете кашкавала и с него поръсете ястието. Върнете във фурната за кратко, докато се разтопи и също добие приятен загар.
Готовият огретен с настъргани картофи поднесете топъл, поръсен със свеж магданоз.
Добър апетит!