gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Рибена Чорба»Класическа рибена чорба

Класическа рибена чорба

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8957k3k3k1
Класическа рибена чорба
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 6
04/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции6
"Каквото и да си говорим има една класическа рецепта за рибена чорба и ние най-често по нея си я приготвяме"

Необходими Продукти

  • рагу от сьомга - 1 комплект
  • филе от мерлуза - 300 г
  • сафрид - 10 бр.
  • кромид лук - 2 глави, средни
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 2 бр., пресни
  • картофи - 3 бр.
  • бяло вино - 250 мл.
  • люти чушки - 1 бр.
  • мащерка - 2 стръка, прясна
  • девесил - 3 стръка
  • корени от магданоз - 5 бр.
  • черен пипер - 10 бр. на зърна
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • растителна мазнина - 1 1/2 с.л.
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Дори и в летните горещини яденето на рибена супа е изключително приятно, защото тя може да се консумира и студена.

Измиваме рибното филе от мерлуза и рагуто от сьомга.

Сафрида почистваме от хриле и коремни вътрешности. Поставяме ги в тенджера със студена вода.

Прибавяме към тях корените от магданоз, 1 морков, мащерката и едната главата кромид лук, разполовена на две части.

Рибата варим на слаб огън, като към водата прибавяме и лъжица сол.

След като рибата се свари, прецеждаме бульона /около 1.600 л/ и я оставяме да се охлади, за да я почистим от кости и кожа.

В малко растителна мазнина /сьомгата е мазна риба и бульонът е достатъчно наситен/ задушаваме лука и моркова, нарязани на ситни кубчета.

Прибавяме ги към кипящия рибен бульон. Прибавяме картофите, нарязани на кубчета, лютата пиперка и бялото вино. Оставяме я да къкри на слаб огън, около 10 минути.

Тогава прибавяме обезкостеното рибно филе, настърганите домати и 1-2 лимонени резена. Овкусяваме със сол и пипер на вкус и добавяме дъхавата рибна мерудия - девесила.

Рибената чорба къкри още 10 минути и се отстранява от огъня.

Тя не се застройва. Консумира се както топла, така и студена с лимон, прясно смлян черен пипер и изстудено питие.

Съвет: Най-вкусна е чорбата, приготвена с няколко вида риба. Най-добре е тя да е прясно уловена. Когато купувате риба, гледайте очите.

Когато тая е прясна, те са бистри, прозрачни и изпъкнали. Коремът трябва да е бял, а хрилете с наситен червен цвят.

Шаранът е пресен, когато люспите му не се отделят лесно. Прясно уловената риба има мирис на море, а не на риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: