Начин на приготвяне
Брашното със солта се пресява в дълбока купа. В средата се слага маслото, нарязано на кубчета. Бързо се замесва с ръце, докато стане на трохи. Прибавя се водата и се замесва меко тесто.
Ако е необходимо се добавя още малко брашно. Тестото се увива във фолио и се оставя в хладилник за около 30 минути.
През това време се подготвят черешите. Смесват се с водата и се слагат на умерен огън да поврят около 10 минути.
Захарта се разбърква заедно с царевичното нишесте. Изсипва се при черешите. Сместа се бърка докато се сгъсти. Маха се от огъня и се добавя ваниловата есенция. Оставя се да изстине.
Тестото се изважда от хладилника. Разделя се на две части - едната е 1/3, другата 2/3 от количеството. По-голямата част се разточва върху набрашнена повърхност. Диаметъра на тестото не бива да надвишава диаметъра на формата за печене.
Тестото се слага на дъното на формата, като излишното по периферията се изрязва с нож. Черешите се изсипват върху него. Втората половина от тестото се разточва и с формички за сладки се изрязват форми. Внимателно се поставя върху черешите и се заглажда по краищата.
Паят се пече на 180 градуса, докато повърхността се зачерви. По желание поръсете с пудра захар.
Коментари