Боженски гювечета

Боженски гювечета
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Откъде идва името ли - защото само като усетите аромата ще си кажете - О, Боже - това непременно трябва да се опита"

Необходими Продукти

  • сирене - 400 г
  • домати - 2 бр. големи
  • зелена чушка - на кубчета 1 бр.
  • масло - 1 - 2 с.л.
  • олио - 2 ч.л.
  • колбас - при мен кренвирш 1 бр.
  • луканка - 50 г
  • риган
  • черен пипер
  • магданоз
  • сол - на вкус
  • босилек - 4 листенца пресен
  • люти чушки - 1 бр.
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиват се зеленчуците, чушката без семена се нарязва на кубчета, домати, обелени, режим на парчета, сиренето - на правоъгълници, колбаса на кръгчета при мен е кренвирш, а луканката на ленти.

Две гювечета се намазват с масло дъното и стените. Сипва се 1 ч.л. олио и нареждаме по 2-3 с л нарязани домати. Доматите предварително са овкусени с малко сол черен пипер, босилек и магданоз.

Следват кубчета от зелена чушка, парчета сирене , колбас кренвирш и луканка. Отново сипваме домати и чушката заедно с парченца от лютата, ако обичате или може да пропуснете.

Нареждаме втори ред парчета сирене и в средата се чуква по 1 яйце. Поръсва се нарязан магданоз, парченца масло и риган.

Затваря се с капаче и поставям върху тавата от печката. Слагат се във студен фурна, включвам на 200°C печем за 20 минути, намалява се на 180°C.

Изваждат се боженските гювечета и сваляме капака, връща се във фурната, докато стегне яйцето и готово.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: