Охлюви пане

10/06/2013
Георги
отГеоргиНовак12
"Мераклийско мезе, което изисква да поканите всички приятели на гости "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо16 198
  • Преглеждания за месеца611
  • Преглеждания за седмицата43
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • охлюви - 100 бр.
  • вода - 2.5 литра
  • сол
  • сода - бикарбонат
  • оцет
  • олио
  • брашно
  • яйца - 3 бр.
  • лимони
  • бира - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Събраното количество охлюви (поне 100 броя) се оставят за 2 дена в съд с капак с вентилационни отвори, който да се отстранява по трудно за да не излязат охлювите.

Вечерта на същият ден измийте охлювите със студена вода и си ги върнете пак в съда, пак да пренощуват докато не им излязат всичките изпражнения. На другия ден ги измийте пак и са готови за варене. След 2 дена чакане идва готвенето.

Слага се 2.5 литра вода в дълбок съд и чакате водата да почне да завира, след което слагате предварително измитите охлюви да се варят един по един - варим, докато не станат готови да излизат безпроблемно от черупките си.

Водата в първите 5 минути на завирането започва да се пени и затова е желателно да се отстранява пяната, докато намалее.

След като са се сварили охлювите, ги охлаждаме и ги почистваме от черупките и се отстранява ненужната част от тях (червото), за да остане само месестата част (джуката).

Измиват се събраните охлюви, след което се слагат в купичка и се поръсват със сода бикарбонат, разбъркват се добре и добавяте оцет на око. Оставяте ги да престоят 10 минути и след това ги измивате със студена вода. Така слузта им изчезва напълно.

Пристъпваме към панировката:

Панировката се прави в дълбок съд от 1 литър - от 3 яйца, 200 мл. бира, брашно се слага, докато не стане лепкава смес, като се добавя и сол. Бърка се, докато стане еднородна смес. Сместа трябва да е като за бухтички. Всеки охлюв се потапя в сместа и се пуска да се изпържи в сгорещено олио до златисто.

Приятно хапване! подобни рецепти тук

5 12
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 14:40
ех тъкмо излизам да събера по двора :))) след няколко дни ще споделя
2
0
иво
иво
27.04.2014 13:31
отлична рецепта! като се комбинират и с чеснов сос са страхотни!
1
3
Pasko Paskov
Pasko Paskov
22.04.2014 18:12
Страхотна рецепта.
1
1

Виж всички коментари или напиши такъв