Начин на приготвяне
Гранисадо е ледена напитка, приготвяна в Испания предимно през летните месеци. Среща се във всяка една сладоледаджийница (heladeria), сладкарница (pasteleria) или бар.
Гранисадо се приготвя и в домашни условия и винаги е по-добрият вариант.
Представлява вид по-течно сорбе от замразен плодов сок и раздробен на ситни ледени късчета.
Вкусът на едно Гранисадо може да не е задължително плодов, а дори от кафе, млечен меренг, орчата и дори кока кола и други аромати, които в индустриални условия обикновено са изкуствени. В домашни условия можем да си приготвим това ледено удоволствие от истински плодове и едновременно за нас да бъде полезно и освежаващо.
Изисква се само да настържете на фино ренде жълтата част от кората на единият лимон и да изискате сока от всичките 3.
Сипете към тях захарта (по-добрият вариант е да използвате пудра) и водата. Разбъркайте и налейте в подходящ за замразяване съд.
Ако сте ползвали кристална захар изчакайте 15 минутки да се разтопи хубаво, като разбърквате от време на време.
Пъхнете във фризера за 3 часа и след това хубаво разбийте на кристалчета- това може да направите най-добре в блендер или подходящ кухненски робот, както и ръчно, например с вилица, тъй като сместа не се е втвърдила прекалено.
За да ви е по-лесно може да не чакате трите часа, а да бъркате през 1 час Гранисадото и така няма да се втвърдява много и ледчетата ще са по- податливи на раздробяване.
Поднесете в чашки със сламка и освежете своето лято.