Начин на приготвяне
В голяма купа счупете яйцата, сложете захарта и разбийте с миксер до пухкав крем.
От брашното отделете 30 г, а останалото смесете с бакпулвер и една ванилия.
Внимателно, като бъркате с дървена лъжица, за да не спадне сместа, прибавете на порции брашното към течната смес.
Излейте олиото, добавете киселото мляко. Хомогенизирайте добре.
Разделете сместа на две еднакви части. Към едната излейте ментовия сироп и сложете отделеното брашно. Разбъркайте добре до получаване на плътен зелен цвят.
Намажете кръгла форма за кекс с краве масло. Посипете с брашно, излишното изтръскайте. На дъното изсипете няколко с.л. от жълтата смес. Поръсете плътно с какао. Покрийте какаото със зелената смес и отново поръсете какао.
Следва жълтата, отново какао и завършете със зелената смес. Върху нея не слагайте какао.
Изпечете кекса на 170°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30 мин.
Проверете за готовност с дървено шишче. Щом излезе сухо от печивото, кексът Жираф е готов.
Извадете от фурната, изчакайте 5 мин и освободете сладкиша.
Поръсете с пудра захар. Охладете на решетка и след това може да нарежете кекс Жираф!
Забележка: Внимавайте много да не препечете кейка, защото ще стане сух! Обикновено сладкишите, правени с олио и кисело мляко, се запазват за дълго време с влажна текстура!
Коментари
И аз съм любител на комбинацията мента-шоколад, имам една рецепта за такъв сладкиш, по-късно ще я напиша! :)