Начин на приготвяне
В две отделни купи се приготвят смесите и за двата блата.
Принципа за приготвяне на блатове е идентичен, описвам последователността, спазвайте само количествата по рецептата, съответно за белия и какаовия блат.
Яйцата със захарта се разбиват с миксера на максимална мощност до побеляване на сместа, това се получава за около 5-6 минути разбиване.
Прибавя се олиото, есенцията и накрая пресятото брашно с бакпулвера (за какаовия блат какаото се смесва с брашното и бакпулвера и също се пресява).
В двете тави на фурната се слага хартия за печене и се сипва половината от бялата и половината от какаовата смес на зиг-заг, за да се получи ефект на зебрата, така се прави и с двете тави.
Пекат се на 180 °C без вентилатор до суха клечка.
От охладените блатове с помощта на ринг се изрязват 4 кръга с диаметър 18 см.
Крем за сглобяване:
Сладкарската сметана се разбива с пудрата захар до готовност, добавя се рикотата и есенцията, разбива се още минута, до хомогенизиране на сместа.
Ягодово кули:
Почистените измити и нарязани ягоди се посипват със захарта и се варят на котлона до нужната гъстота, добавят се 1-2 чаени лъжици сок от лимон.
В купа се слагат 7 пълни супени лъжици от сметановата смес и се прибавят 5 супени лъжици от изстиналото ягодово кули.
Белия штоколад (100 г) се разтопява в микровълновата, оцветява се с няколко капки оранжева боя, когато се охлади, се добавя към 7 супени лъжици от сметановата смес в купа.
Прясното мляко се стопля за 30 секунди в микровълновата, за да се напоят блатовете.
Върху подложка се слага 1 с.л. от сметановата смес, за да закрепим блата. В ринг, обвит с ацетатна лента, се слага първият блат, с четка се напоява добре с топлото мляко. Върху блата се слага сместа от сметаната и ягодово кули. Поставя се вторият блат, отново се напоява с мляко, върху него се слага сместа със смесената сметана и белия шоколад. Третият блат, както предходните се напояват с мляко и се намазва с ягодовата сметана. Четвъртият блат се напоява по-малко и се намазва със сметаната с шоколад.
Прибира се в хладилника за 60 минути да стегне.
Маслен крем за измазване на тортата се приготвя по следния начин:
Маслото (на стайна температура) се разбива на максимална мощност за 5 минути до побеляване, след което се прибавя постепенно кондензираното мляко и есенцията, разбиването продължава още 10 минути до получаване на пухкав крем.
Охладената сметанова торта се освобождава от ринга и ацетатната лента и се зафилва (измазва) с масления крем отвсякъде.
Декорира се с приготвените шоколадови жирафи, които се приготвят от разтопения бял шоколад, който се сипва в еднократен пош, отрязва се връхчето и се сипва в силиконовия молд. Преди това се разтопява черният шоколад, също се сипва в еднократен пош, отрязва се връхчето и се правят точки по повърхността, след което се сипва белият шоколад отгоре.
Прибира се тортата за рожден ден във фризера за 10-15 минути, след което се изважда от молда. Тази процедура се повтаря (шоколадът се затопля преди употреба за кратко в микровълновата, защото втвърдява) докато станат 7 бр.
Декорацията от фондан се приготвя от приблизително 300 г фондан, който се оцветява в нужните цветове, за да се оформят листата, цветята и жирафа.
Точките са от разтопен в микровълновата печка шоколад, който се изсипва върху ацетатна лента, замрязява се във фризера и се изрязват с кръгла форма точките. Залепва се по външната част на празничната торта Жираф , както и шоколадовите жирафчета.