Начин на приготвяне
Обикновено калмарите се продават изчистени, така че нямате много работа, преди да ги сготвите. Изплакнете ги под студена вода и подсушете отвътре и отвън.
В тиган загрейте чашка зехтин, сложете наситнени скилидки чесън и магданоз. Запържете за кратко, добавете галетата и продължете да пържите за още около 5 мин, като разбърквате, за да не прегори.
Отдръпнете от котлона, оставете да се охлади и добавете размразения грах, щипка черен пипер, едно яйце и настъргания пармезан. Хомогенизирайте добре всички продукти.
С тази плънка напълнете калмарите. Не ги пълнете догоре, при готвенето плънката се увеличава. Зашийте отвора, НЕ бодете с клечка, месото на калмарите е много крехко и рискувате да се отвори при готвенето.
В друг тиган налейте чашка зехтин, запържете калмарите от всички страни, обръщайки ги внимателно. Полейте с бялото вино. Изчакайте 3-4 мин да се изпари алкохолът и налейте зеленчуковия бульон. Захлупете съда, гответе калмарите 15-20 мин.
Обелете и нарежете на малки парченца картофите. Сварете ги до готовност.
В тиган със загрят зехтин запържете наситнената глава лук, пуснете кубчетата картофи, пържете още около 5 мин, като разбърквате непрекъснато, за да не залепнат и се овкусят добре.
Отстранете съда от котлона, охладете. В удобен за пасиране съд изсипете картофите и налейте от зеленчуковия бульон. Пасирайте до гладкост. Картофите трябва да се охладени, в противен случай ще станат лепкави.
Кремът трябва да е с консистенция на гъста боза. Към него добавете на върха на ножа шафран и разбъркайте, за да се овкуси и пожълтее равномерно.
Изсипете на дъното на чиния от картофения крем, сложете нарязания пълнен калмар и поднесете!
Вкусно е!