Начин на приготвяне
За къпиновия сироп използваме здрави и добре узрели плодове, поставяме ги в гевгир и ги измиваме под струя студена вода.
Изцедените къпини поставяме в чугунен или стъклен съд. Посипваме ги с 1 ч.ч. захар и ги покриваме със стреч фолио. Оставяме за 2 дни в хладилник на хладно.
След това плодовата маса се прецежда през тензух, като се разрежда с наполовина с вода. На 1 литър от тази течност се прибавя 1 кг захар.
Сиропът се поставя на силен котлон да поври и сгъсти. Подсилете вкуса на сиропа с пръчица канела.
Две-три минути, преди да отстраним съда от котлона, прибавяме лимонена киселина - по 1 ч.л. на 1 кг. захар.
Ако решите да сварите сиропа, не прибавяйте лимонтузу, а кипнете къпиновия сироп.
Затворете в чисти и сухи бутилки и кипнете за 5 минути от завирането на водата.