Пилешки кюфтета за душата

14/08/2019
"И като чуем, че някой прави пилешки кюфтета за душата, веднага си казваме - ето, този човек е точно като нас "
Приготвяне15 мин.
Готвене20 мин.
Общо35 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо273
  • Преглеждания за месеца273
  • Преглеждания за седмицата36
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • пилешко месо - 1 кг. от бутче и гърди
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • рикота - 1 с.л. (или извара)
  • хляб - 1 филия, бял, само средата
  • чесън - 1 с.л. на прах
  • лук - 1 с.л. сушен
  • черен пипер - на вкус, млян
  • лют пипер - 2 щипки, или на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - накълцан, по желание
  • босилек - 6 свежи листа
  • галета - за сгъстяване
  • моцарела - около 120 г полузряла (или кашкавал)
  • зехтин - 5 с.л.
  • салата - за гарниране свежа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешкото месо се смила в мелачка за месо или кухненски робот с подходяща фунция за това.

Може да помолите да ви го смелят и в месарския магазин, откъдето го закупувате. Хубаво е да преобладава месото от бутчета, защото филето е по-сухо.

Към каймата се чуква яйцето и се слага накъсана хлебната среда, напоена с прясно мляко.

Добавят се черният пипер, лютият пипер, рикотата, сол, чесън и лук на прах, както и магданозът.

Омесва се много добре и ако каймата е рядка се добавя малко галета. Може да се настърже и пармезан, става прекрасно.

Съда се покрива със стреч фолио и се оставя да престои в хладилник минимум 2 часа, най-добре е за 1 нощ.

С намазнени ръце се вземат от пилешката кайма порции от по приблизително 90 г, правят се сплескани кръгове и в центъра на всеки се поставят парченца накъсана полузряла моцарела или кашкавал и по едно листо пресен босилек.

Аз ръсвам и допълнително черен пипер, защото много го обичам с пилето. Затварят се добре и се оформят леко сплескани кюфтенца.

Пилешките кюфтета се пекат от двете страни на не много силен огън в тиган с незалепващо покритие с 4-5 лъжици зехтин.

Поднасят се топли със свежа салата и любим сос.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар