Начин на приготвяне
Пилешкото месо се смила в мелачка за месо или кухненски робот с подходяща фунция за това.
Може да помолите да ви го смелят и в месарския магазин, откъдето го закупувате. Хубаво е да преобладава месото от бутчета, защото филето е по-сухо.
Към каймата се чуква яйцето и се слага накъсана хлебната среда, напоена с прясно мляко.
Добавят се черният пипер, лютият пипер, рикотата, сол, чесън и лук на прах, както и магданозът.
Омесва се много добре и ако каймата е рядка се добавя малко галета. Може да се настърже и пармезан, става прекрасно.
Съда се покрива със стреч фолио и се оставя да престои в хладилник минимум 2 часа, най-добре е за 1 нощ.
С намазнени ръце се вземат от пилешката кайма порции от по приблизително 90 г, правят се сплескани кръгове и в центъра на всеки се поставят парченца накъсана полузряла моцарела или кашкавал и по едно листо пресен босилек.
Аз ръсвам и допълнително черен пипер, защото много го обичам с пилето. Затварят се добре и се оформят леко сплескани кюфтенца.
Пилешките кюфтета се пекат от двете страни на не много силен огън в тиган с незалепващо покритие с 4-5 лъжици зехтин.
Поднасят се топли със свежа салата и любим сос.
Добър апетит!