Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Печени картофи на фурна с масло

Печени картофи на фурна с масло

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Печени картофи на фурна с масло
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5
"Още за магията на картофките с масло може да научите, като ги приготвите сами и седнете с приятели на по чаша вино"

Необходими Продукти

  • пресни картофи - 20 бр.
  • масло - 125 гр.
  • зехтин - с.л.
  • провансалски подправки - микс
  • розмарин - 1 - 2 стръка, изсушен
  • салвия - 1 - 2 листенца
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За това предястие избираме пресни картофи със средна големина и хлебен сорт.

Измиваме ги добре и ги поставяме в тенджера със студена вода.

Варим на силен огън под капак.

След като водата кипне, намаляваме температурата и прибавяме 2-3 с.л. сол във водата (тенджерата е с вместимост 5 л, а водата- около 3.800 л).

Картофите се сварят до полуготовност. Отцеждат се от водата и се прехвърлят в тава, постлана с хартия за печене.

Поръсваме на дъното зехтин и подреждаме картофите.

С лъжица–преса за картофено пюре ги притискаме леко към дъното на тавата, без да ги сплескваме.

Върху всеки разпукан картоф поставяме по лъжичка от маслото.

От него си оставяме 1/3 за заливане. Поръсваме с микс от провансалски подправки.

Сместа съдържа следните дъхави билки – риган, розмарин, цветчета мащерка, резене, майорана и босилек.

Те придават онзи билково опушен вид на печените картофи.

Фурната е включена на 200 градуса и картофите се пекат до появата на златисто хрупкавата им коричка.

В тиган с нагорещеното масло поставяме 1 ч.л. от микса и клонче изсушен риган.

Загряваме леко, за да ароматизираме маслото, и с него заливаме още топлите картофи.

Поднасяме ги топли като предястие или като гарнитура към печено месо или риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: