Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват и почистват от зелените бодливи листенца около дръжката. Обелват се на 3-4 места лентовидно и там цепваме по дължина.
Поставят се в съд със солена вода за около 20 -30 минути. Това се прави, за да се намали горчивината в ястието, тъй като в състава на патладжанената кожа има много пикантни и горчиви вещества.
След това се оставят в гевгир, за да се отцеди водата им.
Патладжаните се подсушават и се изпържват в растителната мазнина от всички страни до леко зачервяване и омекване.
Готовите пържени патладжани се изваждат с щипка за дръжката и се поставят в плитка чиния, за да се охладят.
В тенджера със същата мазнина от запържването сотираме нарязания на едро кромид лук.
След като цветът стане златист, се прибавя червеният пипер и размитото в хладка вода пиперково пюре.
Неговата сладост ще балансира киселия остатъчен вкус на доматите.
Охладените патладжани се издълбават внимателно с лъжица, за да не се наруши целостта им.
Нарязваме на ситно вътрешността им и я прибавяме към задушените зеленчуци.
Сипват се доматите и нарязаните на по две скилидки чесън. Овкусяваме със сол на вкус.
Доливаме гореща вода, около 1 водна чаша и оставяме сосът да къкри на слаб котлон, докато остане на мазнина.
Поставяме патладжаните в намазнена йена глаз тавичка, като на дъното ѝ сме разпределили ½ от доматения сос.
Печената пиперки сме нарязали на ивици и ги смесваме с ½ от сиренето.
Пълним вътрешността на патладжана. Върху тях подреждаме резени моцарела, резени сирене и завършваме с резени домат.
Заливаме пълнените патладжани с останалия сос и запичаме в предварително загрята фурна до готовност.
Сервираме пълнен патладжан на фурна със сирене с прясно нарязан магданоз.