Начин на приготвяне
Месото се измива и почиства от сухожилия и ципи. Нарязва се на едри кубчета. Поставяме го в стъклена купа и го овкусяваме със сол, черен пипер и 1 ч.л. чубрица.
Лука нарязваме на полумесеци и го прибавяме заедно с виното към месото.
Разбъркваме добре, покриваме с фолио за свежо съхранение и поставяме в хладилник да се маринова за 4-5 часа.
През това време нарязваме праза, моркова и манатарките на резенчета, пиперките на ивици, а доматите - на ситни кубчета.
В съд с нагорещена мазнина задушаваме месото за кратко, като предварително сме го поръсили с брашното.
Топлинната му обработка не трае дълго, защото месото е крехко.
Прибавяме към него маринатата с лука.
След като се изпари алкохолът, добавяме нарязаните зеленчуци и гъби.
Ястието къкри на умерен огън 15 минути, след което прибавяме размитото в малко вода доматено пюре.
За почитателите на пикантната кухня добавяме и ситно нарязаната лютa чушка, на която сме отстранили семенната част.
Съдът се покрива с капак и кавърмата се задушава на слаб огън.
След като съставките омекнат, прибавяме чубрицата и оставяме Банската кавърма да къкри на слаб огън, докато остане на мазнина.
Поднасяме банската кавърма топла, поръсена с пресен магданоз.
Коментари