Ризото с тиквички и гъби

17/08/2019
"Има ли на масата ароматно ризото с тиквички и гъби, друго не ни трябва "
Приготвяне15 мин.
Готвене25 мин.
Общо40 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо265
  • Преглеждания за месеца68
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сложете бульона на тих огън и поддържайте горещ до момента на употребата му. Налейте повече от 800 мл, защото част от него ще се изпари, докато е на котлона.

2. Накълцайте лука шалот и го запържете за 4 минутки в зехтина.

През това време си обелете и нарежете тиквичката на много ситно. Целта е да се слее с ориза, когато се свари. Понякога я меля за кратко в блендер, за да стане още по-фина. Почистете и нарежете и гъбите на филийки или както ви харесва.

3. Когато лукът е омекнал и замирише приятно, сипете ориза и бъркайте 3 минути да се запържи, след това налейте виното и гответе още 1 минутка, за да се изпари алкохолът.

4. Сипете гъбите и тиквичките със солта и налейте горещия бульон на два три пъти при непрестанно бъркане. Докато оризът не абсорбора една част, не наливайте следващата. Ще ви е нужен около 760-800 мл и времето което ще ви отнеме тази процедура е около 15 минути, за да стане готов оризът.

5. Сложете маслото на парченца, може и малко от пармезана- настърган. Разбъркайте ризотото с гъби за минутка и разпределете веднага в чинии.

Поръсете всяка порция ризото обилно с още пармезан и поднесете.

Ризотото с тиквички и гъби се консумира на момента, за да е както трябва - крехки, но сравнително твърди зрънца, обгърнати от невероятна кремообразност от отделеното нишесте, маслото и тиквичките.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар