Начин на приготвяне
Сложете бульона на тих огън и поддържайте горещ до момента на употребата му. Налейте повече от 800 мл, защото част от него ще се изпари, докато е на котлона.
Накълцайте лука шалот и го запържете за 4 минутки в зехтина.
През това време си обелете и нарежете тиквичката на много ситно. Целта е да се слее с ориза, когато се свари. Понякога я меля за кратко в блендер, за да стане още по-фина. Почистете и нарежете и гъбите на филийки или както ви харесва.
Когато лукът е омекнал и замирише приятно, сипете ориза и бъркайте 3 минути да се запържи, след това налейте виното и гответе още 1 минутка, за да се изпари алкохолът.
Сипете гъбите и тиквичките със солта и налейте горещия бульон на два три пъти при непрестанно бъркане. Докато оризът не абсорбора една част, не наливайте следващата. Ще ви е нужен около 760-800 мл и времето което ще ви отнеме тази процедура е около 15 минути, за да стане готов оризът.
Сложете маслото на парченца, може и малко от пармезана- настърган. Разбъркайте ризотото с гъби за минутка и разпределете веднага в чинии.
Поръсете всяка порция ризото обилно с още пармезан и поднесете.
Ризотото с тиквички и гъби се консумира на момента, за да е както трябва - крехки, но сравнително твърди зрънца, обгърнати от невероятна кремообразност от отделеното нишесте, маслото и тиквичките.
Добър апетит!