Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Нежно ризото с гъби

Нежно ризото с гъби

редакция:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Нежно ризото с гъби
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
24 мин.
Общо
39 мин.
Порции
2
"Ризото с гъби - нежна текстура и неустоим вкус"

Необходими Продукти

  • ориз - 250 г Арборио или Карнароли
  • гъби - 250 г Пачи крак или манатарки
  • зехтин - 40 г екстра върджин
  • лук - 60 г шалот
  • бяло вино - 80 мл, сухо
  • бульон - около 650 мл зеленчуков или гъбен
  • пармезан - 50 г
  • краве масло - 30 г
  • магданоз - 3 стръка
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете бульона на котлона при минимален огън и поддържайте горещ. Почистете си гъбите с влажна кърпа и специален нож.

Накълцайте лука шалот и запържете в зехтина с щипка сол, докато стане прозрачен - около 3 минутки.

Сипете ориза и бъркайте още 3 минути хубаво да се запържи. Добавете виното и гответе 2 минутки.

Наливайте горещия бульон на няколко пъти, като преди да налеете следващата част, предишната трябва да се е поела напълно. Бъркайте през цялото време. Преди да сложите последната част, добавете гъбите - нарязани. Целият процес ще ви отнеме 15-16 минути, за да остане оризът ал денте, обгърнат от кремообразен сос.

Сложете в ризотото маслото и половината и малко повече настърган пармезан. Разбъркайте за кратко, за да се разтопи и слее всичко. Ако е нужно, посолете нежното ризото с гъби.

Поднесете нежното гъбено ризото, поръсено с останалия пармезан, накълцан магданоз и щипка прясно смлян черен пипер.

Ако обичаш ризото, опитай и рецептата ни за ризото с манатарки или прочети нашите съвети за наистина вкусно ризото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мария Божилова
Мария Божилова
Рецептата е много точно написана.Специаният нож за гъби се използва за равни и гладки шайби, което е поздравително за автора, че е посочила използването.Степен на приготвяне "Ал денте" е характерна за доброто ризото.Другото е ориз на тенджера.Браво за добрата рецепта.Вместо с лоши коментари, учете се от подобни автори, защото Йорданка няма лоши рецепти и заслужава поздравления!
27.06.2021 17:17
4
Потребител#240253
Потребител#240253
Тъкмо щях да започвам да готвя "нежното" ризото, ама се оказа, че нямам "специален нож" за гъбите, а и не харесвам "ориз ал денте" , щото това значи да ми хруска сърцевината т.е. да не е сварен......му-ха-ха..
24.06.2021 14:22
4
8