Начин на приготвяне
Сложете бульона на котлона при минимален огън и поддържайте горещ. Почистете си гъбите с влажна кърпа и специален нож.
Накълцайте лука шалот и запържете в зехтина с щипка сол, докато стане прозрачен - около 3 минутки.
Сипете ориза и бъркайте още 3 минути хубаво да се запържи. Добавете виното и гответе 2 минутки.
Наливайте горещия бульон на няколко пъти, като преди да налеете следващата част, предишната трябва да се е поела напълно. Бъркайте през цялото време. Преди да сложите последната част, добавете гъбите - нарязани. Целият процес ще ви отнеме 15-16 минути, за да остане оризът ал денте, обгърнат от кремообразен сос.
Сложете в ризотото маслото и половината и малко повече настърган пармезан. Разбъркайте за кратко, за да се разтопи и слее всичко. Ако е нужно, посолете нежното ризото с гъби.
Поднесете нежното гъбено ризото, поръсено с останалия пармезан, накълцан магданоз и щипка прясно смлян черен пипер.
Ако обичаш ризото, опитай и рецептата ни за ризото с манатарки или прочети нашите съвети за наистина вкусно ризото.
Коментари