Начин на приготвяне
Преди всичко си пригответе зеленчуковия бульон. В литър вода сложете нарязаните на едри парчета лук, морков и целина. Посолете. Сварете зеленчуците за 20 мин. Прецедете и дръжте бульона топъл.
В тиган със загрят зехтин запържете ситно нарязаните шалот и скилидки чесън с щипка пресен магданоз.
Пуснете гъбите, нарязани на малки парченца (особено ако ползвате замразени гъби, нарежете ги на много ситно ). Захлупете съда и задушете за 10 мин. Отстранете от огъня.
В дълбок тиган налейте зехтин и изсипете ориза. Запържете до прозрачност. От топлия бульон наливайте по-малко и бъркайте до готовност на ориза.
Засечете си време, обикновено 15 мин. стигат за да бъде ризотото al dente! Има указания и на опаковката. 5 мин. преди да смъкнете тигана от котлона изсипете гъбите и довършете готвенето.
Поръсете готовото ризото с настърган пармезан. Разбъркайте и веднага изсипете в чинии.
Преди да поднесете поръсете с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Да ви е сладко!