Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Табуле»Салата Табуле с булгур

Салата Табуле с булгур

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
16 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
24 мин.
Порции
2
"Това е много повече от салата - това е покана за приятел, това е обещание за незабравима вечер, това е истински кулинарен празник"

Необходими Продукти

  • булгур - 200 г
  • зехтин - 25 г
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 200 мл
  • Билки и аромати
  • мента - 15 г само листата + за украса
  • магданоз - 25 г само листата
  • див лук - 10 г
  • чесън - 2 скилидки (по желание)
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • Винегрет
  • лимони - 1 бр. голям, сока (около 100 мл. )
  • пресен лук - 250 г
  • чушки - 70 г зелена + 120 г червена
  • домати - 2 бр.
  • маслини - 60 г (по желание) черни, обезкостени
  • кимион - 1/2 ч.л. млян
  • черен пипер - 1/2 ч.л. или на вкус, млян
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • зехтин - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на булгура съм открила един начин, който на мен лично много ми допадна и ще го споделя с вас. Вместо обикновеното попарване във вода, за да набъбне, аз ви предлагам да опитате това:

Сипете към указаното количество 25 г хубав ароматен зехтин, сол и разбъркайте, за да се поеме равномерно от всяко зрънце. Налейте 200 мл студена вода и оставете настрана.

След минути булгурът ще я поеме, но все още е твърд. Сложете го за 6-8 минутки в уред за готвене на пара и ще стане перфектен. Ако нямате такъв уред, друг вариант е да залеете с малко гореща вода, за да поеме и нея.

По този начин зрънцата стават много по-вкусни и разделени едно от друго.

За ароматите към салатата нарежете на ситно листенцата магданоз и мента, те трябва да са задължително измити и подсушени.

Добавете чесъна, накълцан също на ситно, както и дивия лук. Залейте с лъжица лимонов сок и оставете настрана.

Идва ред на винегрета за Табулето, за който нарежете на ситни кубчета чушките, пресния лук, доматите (без семки препоръчително) и маслините, ако ще използвате такива.

Добавете подправките, сол, зехтина и лимоновия сок и разбъркайте.

В купата с булгура сипете всичко - винегрета и ароматната заготовка.

Разбъркайте салатата Табуле с булгур и приберете в хладилник, за да се охлади, преди да поднесете.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: