Начин на приготвяне
Почистете рибата от костици, измийте и подсушете.
Може да сготвите цяло голямо филе или да разделите на две от по 200 грама.
Загрейте зехтина и запържете на умерен огън чесъна, нарязан на филийки.
Сипете брашното и разбъркайте да се позапържи за кратко, след това налейте бялото вино и бъркайте.
Добавете мидите, сложете и рибата с кожата надолу, сол, черен пипер и половината ситно скълцан магданоз.
Налейте отгоре бульона, топъл, или вода. Бъркайте или движете съда, като го разклащате, но внимавайте да не раздробите мерлузата, защото е много крехка.
Когато сосчето се сгъсти, мидите се отворят, а рибата стане млечно бяла и изгуби прозрачния си оттенък, ястието е завършено. Става бързо, защото на мидите им трябват 2-3 минутки, но зависи и от големината им, а бялата риба се сготвя за приблизително същото време.
Ако филетата са доста дебели и прецените, че все още не е готова, хубаво е да извадите мидите, за да не изсъхват, и да ги прибавите отново преди поднасяне.
Поръсете готовата мерлуза в салса верде с миди с останалия магданоз и поднесете топло.
Добър апетит!