Начин на приготвяне
Измийте и подсушете пилето много добре отвън и отвътре.
Смесете солта, черния пипер и босилека, разбъркайте добре. Намажете пилето със смесените подправки и втривайте много добре отвън и отвътре. С помощта на лъжица отлепете кожата откъм гърдите и поставете два тънки резена масло между тях, разтрийте добре.
Нарежете лимоните на големи парчета и ги пъхнете в кухината на пилето. Затворете кухината, направете лек разрез на трътката и прекарайте конец в нея.
Завържете двата крака и кръстосайте конеца пред гърдите на пилето. Ако пилето ви няма шийка, пъхнете дървено шишче в кухината откъм гърлото и прекарайте конеца под шиша.
Завържете конеца и подпъхнете крилцата под кръстосания конец над гърдите. Така оформеното пиле, поставете на една страна в тава, покрита с алуминиево фолио.
Разтопете останалото масло и полейте пилето с 2 с.л. от него, поставете тавата в предварително нагрята на 210 градуса фурна, печете за 25 минути, като периодично поливате пилето с малко масло.
След определеното време извадете тавата и обърнете пилето на другата страна, полейте с малко масло и върнете тавата в фурната, печете за още 25 минути така.
След изтеклото време, обърнете печеното пиле с гърдите нагоре, полейте с масло и печете до красив златисто кафяв загар на коричката.
Високата температура и обръщането на пилето при печене гарантират хрупкавия завършек и едно разкошно печено хрупкаво пиле.