Печено хрупкаво пиле

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Печено хрупкаво пиле5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"И ако пилето не стане с хрупкава коричка, има ли смисъл въобще да се фукаме"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. цяло, около 2 кг
  • лимони - 2 бр.
  • хималайска сол - 2 с.л. (може и обикновена)
  • черен пипер - 0.5 ч.л. млян
  • босилек - 0.5 ч.л. сух
  • краве масло - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете пилето много добре отвън и отвътре.

Смесете солта, черния пипер и босилека, разбъркайте добре. Намажете пилето със смесените подправки и втривайте много добре отвън и отвътре. С помощта на лъжица отлепете кожата откъм гърдите и поставете два тънки резена масло между тях, разтрийте добре.

Нарежете лимоните на големи парчета и ги пъхнете в кухината на пилето. Затворете кухината, направете лек разрез на трътката и прекарайте конец в нея.

Завържете двата крака и кръстосайте конеца пред гърдите на пилето. Ако пилето ви няма шийка, пъхнете дървено шишче в кухината откъм гърлото и прекарайте конеца под шиша.

Завържете конеца и подпъхнете крилцата под кръстосания конец над гърдите. Така оформеното пиле, поставете на една страна в тава, покрита с алуминиево фолио.

Разтопете останалото масло и полейте пилето с 2 с.л. от него, поставете тавата в предварително нагрята на 210 градуса фурна, печете за 25 минути, като периодично поливате пилето с малко масло.

След определеното време извадете тавата и обърнете пилето на другата страна, полейте с малко масло и върнете тавата в фурната, печете за още 25 минути така.

След изтеклото време, обърнете печеното пиле с гърдите нагоре, полейте с масло и печете до красив златисто кафяв загар на коричката.

Високата температура и обръщането на пилето при печене гарантират хрупкавия завършек и едно разкошно печено хрупкаво пиле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: