Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Шоколадова торта с малиново желе

Шоколадова торта с малиново желе

Шоколадова торта с малиново желе
Снимка: Росица Петрова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
12
"Малини и шоколад - една вълшебно вкусна комбинация, в която сме влюбени"

Необходими Продукти

  • за 1 блат
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 8 с.л.
  • прясно мляко - 12 с.л.
  • брашно - 10 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • какао - 1 с.л. (пълна)
  • за шоколадовия крем
  • прясно мляко - 400 мл
  • жълтъци - 6 бр.
  • нишесте - 2 с.л. натурално
  • млечен шоколад - 150 г
  • черен шоколад - 200 г
  • масло - 125 г
  • за малиново желе
  • малини - 400 г
  • захар - 6 - 7 с.л.
  • вода - 200 мл
  • желатин - 10 г
  • за шоколадовия ганаш
  • сметана - 100 мл
  • черен шоколад - 100 г
  • масло - 1 с.л.
  • за декорация
  • малини - 100 г
  • мента - листа
  • бадем - нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с направата на блатовете за торта - ще са необходими 2 блата.

В купа разбийте яйцето със захарта и ванилията на пухкав крем, докато захарта се стопи.

Добавете прясното мляко и отново разбъркайте.

Пресейте брашното. Добавете към него бакпулвера и какаото и разбъркайте. Прибавете сухата смес към яйчената на 2-3 пъти.

Щом сместа стане хомогенна, я прехвърлете в тава (26 см), застлана с хартия за печене.

Печете в загряна фурна на 170°C за 12-15 минути - до суха клечка.

По същия начин направете и втория блат. Готовите блатове охладете върху решетка.

През това време си пригответе шоколадовия крем. Затоплете млякото.

Разбийте жълтъците и добавете към тях нишестето. Прибавете ги към топлото мляко на струя, като бъркате непрекъснато. Гответе на слаб котлон, докато кремът се сгъсти.

Махнете крема от котлона и начупете в него шоколадите. Разбъркайте, до пълното им разтапяне. Накрая добавете маслото, което също трябва да се стопи. Оставете крема да се охлади и после го сложете в хладилник за 1 час.

За малиновото желе сложете малините със захарта и водата на котлона да заврат. Варете 7-8 минути. Количеството на захарта може да варира в зависимост от сладостта на малините. Опитайте и преценете.

Накиснете желатина в 50 мл студена вода за 10 минути. Щом набъбне, го сложете в съд на водна баня, за да се втечни.

Претрийте през сито малините, за да отстраните семките. Добавете желатина към малиновия сироп.

Вземете форма за торта със свалящ се борд. На дъното сложете единия блат. Върху него половината от шоколадовия крем. Върнете в хладилника за 1 час.

Върху втвърдения крем залейте внимателно малиновия сироп и сложете отново в хладилник за 1 час, докато се желира.

След това сложете втория блат и останалия шоколадов крем.

Сложете тортата в хладилник за една нощ.

На другия ден направете шоколадовия ганаш. Загрейте сметаната, но не трябва да завира. Махнете от котлона и начупете вътре шоколада. Добавете и една лъжица масло. Разбъркайте до пълното му разтваряне. Охладете малко и с този ганаш залейте тортата.

Декорирайте с няколко свежи малини, пресни листа от мента и нарязан бадем. Върнете в хладилника за още 1 час.

След това може да се насладите на тази шоколадова торта с малини.

Да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: